header banner
Default

Til tross for nedgangen i Bitcoin, har kryptovalutaentusiaster stor tro på denne digitale valutaen


Det skremmer uansett ikke Didrik Arnesen (25), byens kanskje fremste Bitcoin-ekspert. Siden 2019 har Lisleby-gutten handlet kryptovalutaen med stort hell, og har i løpet av den tiden opplevd ekstreme svingninger i kursen.

– Siden forrige intervju har kursen gått ned nesten 50 prosent, så det er jo ikke noe gøy. Siden toppen på 69.000 dollar har kursen gått ned omtrent 70 prosent. 2. kvartal i 2022 var Bitcoins verste siden 3. kvartal i 2011 – det er klart at det setter en «stuck» i folk, forklarer Arnesen.

Les ogsåDidrik om Bitcoin-krakket: – Jeg kjøper her
VIDEO: Wéi kritt dir 0.33 Gratis Bitcoin Op Trust Portemonnaie (keng Investitioun) / Gratis Bitcoin Bonus
Turnje

Per 19. juli handles 1 BTC for omtrent 22.000 dollar.

Til tross for kursfallet, er ikke Arnesen videre bekymret for kryptovalutaens fremtidige eksistens.

Bitcoin: For og mot

VIDEO: Is the Bitcoin Golden Cross Signal Actually Useful?
VirtualBacon

For:

VIDEO: DAVINCIJ15: BITCOIN $48,000 NEXT THEN PULL-BACK (also altcoin prediction)
Ivan on Tech

Begrenset opplag: Egenskapen kryptoentusiaster sikter til når de sier at Bitcoin ikke kan trykkes opp, er at valutaen har et øvre tak på 21 millioner enheter bygget inn i koden. Fordi det ikke blir flere av dem, er prisen på Bitcoin nødt til å øke på lang sikt.

Effektivitet: Argumentet, «banktjeneste uten mellommenn», henviser til at innehavere av kryptovaluta kan overføre verdier til hverandre uten å gå veien om banksystemet.

Gratis banktjenester til alle: Dette gjør at hvem som helst, inkludert mennesker uten bankforbindelse i den 3. verden - ofte omtalt som «unbankables», får tilgang til bank-lignende tjenester.

Fordi alle som oppretter en digital kryptolommebok kan overfører kryptovaluta direkte til hverandre, vil bankvesenet, ifølge den hardeste kjernen av krypto-entusiaster, snart bli overflødig.

Forbedrer: En annen tankeretning, er at bitcoin er så overlegen at ordinær valuta - som dollar, euro og kroner, snart vil bli utkonkurrert av kryptovaluta.

Mot:

VIDEO: Hur minar man kryptovaluta? 306 kr/månad - Tar 10 minuter att starta!
Nordic Crypto

Boble: Skeptikerne, på sin side, avfeier kryptovaluta og bitcoin som fjas og sammenligner dagens marked med IT-boblen som sprakk i år 2000.

For mange: De hevder at antallet digitale valutaer - det finnes over 21.000 av dem, motbeviser knapphetsargumentet, og omtaler fenomenet som et pyramidespill.

Forbud: Et annet skeptiker-argument, er at myndighetene uansett vil forby kryptovaluta dersom bruken blir så omfattende at den truer landets egen valuta.

Monopol: Verdens sentralbanker, hevder de, vil aldri tillate at noen bryter deres monopol på å skape penger.

Midt i mellom: Et tredje, mer nyansert syn, er at kryptovaluta er en ny aktivaklasse som har kommet for å bli. Krypto vil etter hvert få lignende karakteristikker som for eksempel råvarer og aksjer, som svinger i takt med forretningssyklusen ved siden av dagens penger og banksystem.

Ymse:

VIDEO: 10'000 Bitcoins - Laura Saggers - Original Music Video
Laura Saggers

Frontene mellom ytterpunktene i leirene er steile, og meningsutvekslingen på sosiale medier har en lei tendens til å bli ... mindre vennlig.

Maksimalist: Person som mener at bitcoin er digitalt gull, og at alle andre digitale valutaer er svindel og fjas.

Økt inflasjon

VIDEO: Bitcoin ETFs in 6 Months & CBDCs Launched | TGOC
The Gentlemen of Crypto

Han har nemlig følgende forklaring på valutaens kursfall:

– Når koronaen kom begynte statsbankene å pumpe penger inn i markedet. Bitcoin ble sett på som relativt inflasjonssikkert, og dermed investerte en rekke i det. Nå er det nok en rekke investorer som tror inflasjonen skal ned, og dermed omstrukturerer de investeringene sine bort fra Bitcoin. Dermed går kursen ned, og det er synd for mange som ikke tok profitt underveis, tror Arnesen.

– Under korona var det mange som kastet seg på Bitcoin-toget uten å vite så veldig mye om det, og mange glemte trolig å selge litt underveis. Det er kjipt, men på en annen side er jeg helt sikker på at kursen skal opp igjen – kanskje ikke i nærmeste fremtid, men jeg er overrasket om kursen ikke ligger på over 100.000 dollar i et femårsperspektiv, fortsetter han.

For Bitcoin i seg selv har ikke endret seg annet enn kursen, mener Arnesen videre.

– Ser man på bruksverdien til Bitcoin er min analyse at den ikke har endret seg i negativ retning siden toppunktet – tvert imot er den styrket. Bitcoin blir mer og mer akseptert som betalingsmiddel, og mange useriøse aktører har nok hoppet av toget under kursnedgangen. Man kan si det som at markedet har blitt litt renset, slår han fast.

Samtidig har BTC-kursen beveget seg med samme tendens til det vanlige aksjemarkedet, viser han til.

– S & P 500 og Bitcoin utvikler seg gjerne i samme retning, selv om Bitcoin har større svingninger. Fallet har altså også mye med generell makroøkonomi å gjøre, tror han.

Dette er Kryptovaluta

VIDEO: "I Am Ridiculously BULLISH On Bitcoin, Here's Why" Michael Saylor Bitcoin 2024 Prediction
Unscripted Crypto
  • Kryptovaluta (Cryptocurrency) er digital valuta. Hovedforskjellen fra tradisjonell valuta er at kryptovaluta er desentralisert, altså ikke utsendt eller kontrollert av nasjonale sentralbanker eller andre finansielle institusjoner.
  • All kryptovaluta benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner og kontrollere opprettelsen av flere valutaenheter. Kryptografi er teknologiske og matematiske teknikker som kun autoriterte personer kan avsløre.
  • Bitcoin var den første kryptovalutatypen som ble lansert på markedet, i 2009, og har alltid vært den kryptovalutaen med størst markedsverdi.
  • I det globale kryptomarkedet finnes det i dag over 17 500 ulike kryptovalutaer ifølge nettsiden Coinmarketcap.com.
  • Blockchain (blokkjede) er nettverksdatabasen og den digitale regnskapsboken til kryptovaluta. De fleste av de større kryptovalutaene har sin egen blokkjede. Det er denne teknologien som gjør det mulig å overføre verdier mellom personer og enheter uten å involvere en tredjepart.
  • Mange enkeltpersoner som i dag investerer i kryptovaluta gjør det gjennom kryptobørser, såkalte Exchanges. Dette er tjenester der man kan kjøpe, selge eller veksle kryptovalutaer for annen digital valuta eller tradisjonell valuta.
  • I Norge finnes det flere kryptobørser som er godkjent av Finanstilsynet. De fire mest kjente er: Firi, Norwegian Block Exchange, BitNord og Kaupang Krypto.
  • Kryptobørsen Firi hadde i år 2020 ingen fulltidsansatte. I dag er de 60 ansatte, har 130 000 verifiserte brukere og planlegger ekspansjon til Sverige og Danmark ila året.
  • Skatteetaten anslo ved inngangen av 2022 at rundt 300 000 nordmenn i dag har penger i kryptovaluta.

– Tror Bitcoin aldri har vært sterkere

VIDEO: Bitcoin CRASHED The Last 6 Times This Happened... (-7.82% Incoming?! ) | BTC Price Prediction
Trade Confident

Broren til Didrik, Markus Arnesen (20) driver egen Youtube-kanal med navnet KryptoOle, hvor han leverer kryptoanalyser til sine drøye 5000 abonnenter.

– Jeg tror Bitcoin aldri har vært sterkere. Den beviste sin posisjon som en infalsjonstrygg havn under koronapandemien, men nå priser investorene mindre inflasjon inn i fremtidens marked. Da flytter de pengene til mer tradisjonelle aksjer, spår han.

Han deler storebrorens kursmål om fem år.

– Jeg blir overrasket om den ikke går over 100.000 dollar, og jeg øker porteføljen min med Bitcoin hver gang den dupper under 20.000 dollar, forteller han.

Samtidig påpeker han at analyser aldri er permanente.

– Med ny info endres analysene. De står ikke på stedet hvil, og mye kan skje. Men slik situasjonen er nå, er det min klare analyse, slår han fast.

– Transparent

VIDEO: THE PRICE OF BITCOIN IN 2025 will be......
Davinci Jeremie

Han fremhever Bitcoins transparens som en annen viktig årsak til hvorfor han har klokkertro på den digitale valutaen.

– All infoen er tilgjengelig på nett. Man vet hvor mye det finnes av de, hvor mye som mines (utvinnes) hver dag, og når halveringen som fremkommer hvert 4. år vil komme. Gull har ofte vært trukket frem som en trygg havn, men personlig mener jeg Bitcoin er trygger. Gull kan man plutselig finne store forekomster av, noe som presser prisen nedover. Det samme vil aldri skje med Bitcoin, ettersom antallet er forutbestemt og uforanderlig, mener Arnesen.

– Man vet også hvor mange adresser som eier Bitcoin til enhver tid, og hvor pengene flyttes kan følges i samtid. Det er åpen informasjon for alle, påpeker han.

Les ogsåDidrik (25) traff blink med Bitcoin – kjøpte seg «Lambo»
VIDEO: BITCOIN BREAKOUT IMMINENT!!! [get ready]
Crypto Rover

– Risikofylt

VIDEO: URGENT, BITCOIN & TESLA ABOUT TO MOVE
James Crypto Guru

Førsteamanuensis Carstein Bienz ved NHH ble for noen dager siden intervjuet i Dagens Næringsliv i forbindelse med avisens intervju av Didrik Arnesen (25). Han deler ikke brødrenes tro på Bitcoin, og løftet frem tre punkter til hvorfor:

– Det første er at kryptovaluta svinger kraftig i verdi. Det andre er at kryptovaluta ikke reguleres. Det er ingen sikkerhet dersom pengene blir stjålet, og det er ingen tilsyn som har oversikt eller mulighet til å filtrere ut dårlige operatører. Det tredje og siste punktet er miljøaspektet. Det trengs mye energi for å drifte krypto, uttalte Bienz til DN.

Han la også til:

– Det er ville vesten og ingen reguleringer eller garantier. Det er heller ikke klart for meg hva vi trenger krypto til. Og dersom man skulle regulert det, er det ikke klart hvem eller hvordan det skal gjøres, og så har jeg en følelse av at de som investerer i krypto, ikke vil at det skal reguleres.

Det er ikke brødrene enig i.

– Ikke en miljøversting

VIDEO: How to Trade the German Dax (Germany 30 Index) 👍
UKspreadbetting

– For det første: Bitcoin er ungt og svinger mye i veksten. Ser man langsiktig på det, har det vært liten risiko om man har holdt i mer enn tre år, sier brødrene.

Og fortsetter:

– For det andre: Et vanlig argument er at siden Bitcoin er uregulert, brukes det til ulovlige aktiviteter. Bevisene og dataene viser imidlertid at dette argumentet ikke bare er falskt, men at det også er langt vanskeligere å komme unna med en forbrytelse som bruker Bitcoin enn det å bruke kontanter. Man må forstå hvordan teknologien fungerer før man kritiserer den. Dollar er fortsatt den valutaen i verden som blir foretrukket til hvitvasking, finansiering av terror og annen kriminell virksomhet. Bitcoin-nettverket er transparent og åpent for alle.

– For det tredje: Bitcoins totale strømforbruk benytter omtrent 60 prosent fornybar energi. Til sammenligning benytter USAs totale økonomis strømforbruk mindre enn 20 prosent fornybar energi. Bitcoin-mining er kanskje den største driveren til fornybar energi om dagen, og 74 prosent av total mining er drevet av fornybar energi. Skeptikere liker ikke å høre dette, da det ødelegger deres narrativ om Bitcoin som miljøversting, mener de.

Andre begreper i Kryptoverdenen

VIDEO: Bitcoin Spot ETF Approval Date Revealed? | Huge Partnerships for Solana
CryptosRUs

Altcoins

En forkortelse for alternative coins. Det vil si alternative kryptovaltuer til Bitcoin.De mest populære enhetene i dagens marked er: Ethereum, Binance Coin, XRP, Cardano, Solana, Terra, Avalanche og Dogecoin.

Stablecoins

Ulike digitale valutaer som er globale, men ikke til tilknyttet en sentralbank. Kan også defineres som stabile kryptovalutaer som er skapt for å unngå de store svingningene i verdi som man ofte ser på tradisjonell kryptovaluta. De største enhetene i dagens marked er: Tether (USDT), USD Coin (USDC) og Binance USD (BUSD)

Trading

Er en byttehandel. Du bytter en kryptovaluta for en annen kryptovaluta med målsetting om å oppnå økonomisk gevinst.

Short trading

Trading basert på at du tror markedet skal ned

Long trading

Trading basert på at man tror markedet skal opp

Day trading

Hyppig kjøp og salg av kryptovaluta i løpet av en dag

Swing trading

Kjøp og salg av kryptovaluta med målsetting om kort og mellomlangsikte gevinster

DCA

Dollar cost averaging. En investeringsmetode som baserer seg på kjøp av en bestemt kryptovaluta over et lengre tidsperspektiv i faste intervaller.

Bear Market

Ett uttrykk for at markedet går dårlig og synker i verd.

Bull Market

Ofte også kalt Bull Run: Et uttrykk for at markedet går bra og stiger i verdi

White paper

Hver enkelt kryptovaluta har sitt eget "white paper", med et kortfattet overblikk over teknologien og annen informasjon bak kryptovalutaen.

Wallets

Kryptolommebøker som viser din beholdning. De skal også holde privatnøkler (passord) trygge og tilgjenglige. Det finnes flere ulike wallets, hvor alle har sine styrker og svakheter.

Token

Et vidt og bredt begrep i kryptoverden, men kort fortalt så er Token en digital representasjon av en verdi som eksiterer på en blockchain. Mange bruker også ordet Token som et fellesuttrykk for forskjellige typer kryptovalutaer.

NFT

Står for Non-fungible token. Er et unikt sertifikat man kan feste til et digitalt objekt som beviser at du eier objektet. Lager man en datafigur til et videospill kan figuren selges via tjenester som tilbyr NFT-løsninger og kjøperen får da rettigheten til figuren. NFT kjøpes, selges og handles med kryptovaluta som da er den digitale verdien til det bestemte objektet.

Mining

Betyr utvinning av kryptovaluta ved å bruke datakraft. En eller flere datamaskiner, som kan være spesialbygget til denne type aktivitet, bidrar til sikkerheten av en bestemt blokkjede ved å løse avanserte matematiske oppgaver. Som belønning får eieren av datamaskinene betalt i form av kryptovaluta. Mining har ved flere tilfeller vært omdiskutert grunnet strømforbruket som kreves.

Kilder:

https://coinmarketcap.com

https://www.in2013dollars.com/bitcoin-price

https://www.finanstilsynet.no/nyhetsarkiv/foredrag/2021/kryptovaluta---konsekvenser-for-det-finansielle-systemet/

https://www.nettavisen.no/tjeneste/kryptovaluta/hva-er-kryptovaluta/

Torkel Rogstad - tidligere softwareutvikler i Arcane Crypto

Sources


Article information

Author: Jacob Kelly

Last Updated: 1698842403

Views: 1130

Rating: 4 / 5 (98 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jacob Kelly

Birthday: 1971-07-15

Address: 6791 Smith Place, Kristenport, AL 98277

Phone: +4649792159221091

Job: Article Writer

Hobby: Fishing, Chess, Geocaching, Survival Skills, Quilting, Puzzle Solving, Skydiving

Introduction: My name is Jacob Kelly, I am a candid, expert, vibrant, rich, frank, sincere, exquisite person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.