header banner
Default

Economie | NU nl Logo - Zoekveld - Wissel van kleurthema - Inloggen - Meer bewolking en live voetbalwedstrijden - Verkeers- en beursinformatie Reacties op dit nieuwsberichtDeel dit nieuwsberichtDelen via WhatsAppDelen via FacebookDelen via XDelen via LinkedInDelen via E-mail


01 okt 2023 om 12:24 Update: een maand geleden

De bitcoin had van juli tot en met september het eerste kwartaalverlies van het jaar. De bekendste cryptomunt van de wereld, die nu wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde.

Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

Hosam Mahmoud, analist bij de firma CCData, wijst erop dat de hogere rentes van centrale banken een drukkend effect hebben op de aantrekkingskracht van zowel aandelen als risicovolle beleggingen als cryptomunten. En volgens een rapport van CoinShares hebben cryptobeleggers de laatste tijd heel veel crypto's verzilverd omdat ze bang zijn dat hun beleggingen komende tijd minder waard zullen worden.

In de eerste zes maanden van dit jaar maakte de koers van de bitcoin nog een opmars van 83 procent door. Dat was voornamelijk een herstel van de flinke waardedaling in 2022, toen crypto's zwaar onderuitgingen door onrust en schandalen zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX.

Onderzoeken en storingen maken investeerders nerveus

VIDEO: Verjaardag bitcoin whitepaper | PlanB: Nieuwe fase BTC start morgen | Crypto nieuws vandaag | #981
BLOX

Wat de bitcoin de komende tijd gaat doen is lastig te voorspellen. Kenners van de Britse bank Standard Chartered voorzagen in juli nog dat de koers van de bitcoin eind volgend jaar zal zijn gestegen tot 120.000 dollar. Dat baseerden ze op het feit dat zogeheten miners, die de bitcoins maken, er baat bij hebben dat er niet al te veel nieuwe bitcoins bijkomen. Bij een beperkt aanbod kunnen ze hun bitcoins makkelijker voor meer geld verkopen.

Maar recent zorgt met name cryptobeurs Binance voor nieuwe onrust. Dat grote cryptobedrijf is al een tijd onderwerp van onderzoeken door toezichthouders. Dit omdat het bedrijf zich helemaal niet aan de regels voor beleggingen zou houden, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.

Binance mag zijn diensten ook al niet langer aanbieden in Nederland. De laatste tijd zijn er berichten dat het handelsvolume bij Binance fors ingestort is. Naar verluidt zijn er ook al veel banen bij het bedrijf geschrapt.

Afgelopen dagen werd de cryptowereld ook nog opgeschrikt door een storing bij Binance, waardoor het leek alsof de koers van de bitcoin in enkele minuten met meer dan 20.000 dollar was gekelderd. De paniek ebde wel snel weg, want Binance-oprichter Changpeng Zhao was er snel bij met de opmerking dat de oorzaak van het euvel was gevonden en dat de bitcoin niet echt zo veel waarde had verloren.

Sources


Article information

Author: Ryan Avila

Last Updated: 1699172403

Views: 957

Rating: 3.8 / 5 (65 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ryan Avila

Birthday: 1917-03-02

Address: 344 Janice Station Suite 086, Wisemouth, NJ 33489

Phone: +4830871212752192

Job: Landscape Architect

Hobby: Bird Watching, Bowling, Embroidery, Cross-Stitching, Fishing, Amateur Radio, Chess

Introduction: My name is Ryan Avila, I am a courageous, skilled, accomplished, vivid, capable, dazzling, unreserved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.